Kaalikoi Plutella xylostella

Kuvaus

Aikuinen kaalikoi on pieni punaruskea perhonen, jonka etusiipien takareunat ovat vaaleat ja muodostavat lepoasennossa valkean aaltomaisen juovakuvion. Kaalikoin toukat ovat tavallisesti väriltään vihreitä, tumman ruskeaa päätä lukuun ottamatta. Notkealiikkeiset toukat ovat molemmista päistään kaventuneita ja pinnassa on harvakseltaan lyhyitä karvoja. Toukka koteloituu kasviin vaaleassa verkkomaisessa kopassa.
Toukat vioittavat öljykasveja syömällä lehtiin ikkunavioitusta tai vioittamalla nuppuja, kukintoja ja lituja. Jos toukkia on runsaasti, voivat toukat nopeasti syödä kasvit rangoiksi.

Aikuisen kaalikoin tunnistaa tikkumaisesta asennosta ja siipien aaltokuviosta (Kuva: Erja Huusela-Veistola)
Aikuisen kaalikoin tunnistaa tikkumaisesta asennosta ja siipien aaltokuviosta (Kuva: Erja Huusela-Veistola)
Kaalikoin toukka ja vioitusta (Kuva: Erja Huusela-Veistola)
Kaalikoin toukka ja vioitusta (Kuva: Erja Huusela-Veistola)

Esiintyminen

Kaalikoi ei talvehdi Suomessa, joten kaukokulkeumana ilmavirtojen mukana meille kulkeutuvat kaalikoit aiheuttavat ongelmat. Kaalikoilla on yleensä kahdesta kolmeen sukupolvea kasvukauden aikana. Naaraat munivat lehdille kymmeniä yksittäisiä munia. Toukkakauden pituus on tavallisesti n. 2–3 viikkoa, mutta riippuu olosuhteista. Toukka koteloituu kasviin vaaleassa verkkomaisessa kopassa.

Tarkkailu

Kaalikoille ei ole öljykasveilla määritetty tarkkaa torjuntakynnystä. Torjuntaa kannattaa harkita, jos havaitaan keskimäärin muutama toukka kasvia kohti.

Torjunta

Kaalikoin toukat tulee öljykasveilla yleensä torjuttua rapsikuoriaistorjunnan yhteydessä, mutta erillinen kaalikoin torjunta voi olla joskus tarpeen. Torjuntaan sallitut valmisteet kannattaa tarkistaa kasvinsuojeluainerekisteristä.